National screening for mulige placering af testpladser til store vindmøller

På denne side kan du læse om hele screeningsforløbet i kronologisk orden.

I den politiske aftale af 15. december 2021 om at sikre gode rammevilkår for test af prototypevindmøller er det aftalt at gennemføre en landsdækkende screening, der har til formål at undersøge, om der kan identificeres mulige placering af testpladser til store vindmøller. Du kan læse mere om baggrunden for den politiske aftale her.

 

Plan- og Landdistriktsstyrelsen (den daværende Bolig- og Planstyrelsen) gennemførte en indledende screening for arealer til test af prototype- og serie 0-vindmøller på baggrund af en omfattende kortlægning af Danmark i tæt dialog med vindmøllebrancheorganisationen Green Power Denmark, vindmølleproducenterne Vestas og Siemens Gamesa, Energistyrelsen og DTU Vindenergi, der ejer og driver testcentrene ved Høvsøre og Østerild.

Screeningen er gennemført som en landsdækkende GIS-analyse med afsæt i Energistyrelsens potentialemodel for landvind i Danmark (se nedenfor), bl.a. tilpasset på baggrund af de særlige krav til arealer, som vindbranchen vurderer relevante for placering af testvindmøller, herunder om vindforhold og terrænkompleksitet, der ikke indgår i potentialemodellen. Screeningen er så vidt muligt suppleret med oplysninger om disse forhold, jf. nærmere i de følgende afsnit.

I Energistyrelsens potentialemodel beregnes den potentielle landvindkapacitet ud fra hensyn til arealmæssige begrænsninger. Modellen tager hensyn til en minimumsafstand til nærmeste boliger og sommerhuse, de samlede udgifter per mølle til boligopkøb og erstatning, afstand til infrastrukturanlæg, som begrænser mulighed for at opstille vindmøller, herunder veje, jernbaner, lufthavne og højspændingsledninger, og afstand til støjfølsomme områder.

Den indledende nationale screening omfattede ca. 400 arealer. [AGC1] Resultatet af den indledende afdækning er en database over arealer i Danmark, som teoretisk set vil kunne anvendes til test af prototype- og serie 0-vindmøller. Dette resultat har dannet grundlag for vindbranchens fysiske besigtigelse af en række arealer og identifikation af umiddelbart egnede arealer, som du kan læse mere om under den målrettede screening.

Prototypemøller kræver særlige forhold, som skaber en væsentlig begrænsning ift. at finde egnede arealer til afprøvning af prototypemøller. Vindbranchen har defineret følgende tekniske kravsspecifikationer til nye testfaciliteter for store prototypevindmøller, som er indgået i branchens identifikation af egnede arealer til et tredje testcenter:

  • Middelvind i 100 meters højde på mindst 7,4 m/s, men mellem 7,7 og 8,3 m/s er at foretrække.

  • Vindturbulensintensitet på maks. 0,15.

  • Vindmølletestpladser på en nord-syd gående lige linje.

  • Terræn med lav terrænruhed og få lægivende elementer, samt homogent vindfelt vest for vindmøllerækken.

  • Transportforhold, der gør det realistisk at transportere 200 meter vinger og mulighed for at opføre transportvej langs vindmølleprøvepladserne.

  • Realistiske tilslutningsmuligheder til elnet med mindste 150 kV forsyning.

  • Maksimalhøjde 450 meter.

  • Afstand mellem vindmøllerne 400-1000 meter.

  • Mindst 4 vindmølleprøvepladser pr. testsite, men helst 8 pladser.

  • Afstand til målemaster foran vindmøllerne 1000 meter.

  • Mulighed for at opstille målemaster med en maksimal højde af 300 m.

  • 3 lysmarkeringsmaster med højden 330 meter.

  • Støjrummelighed ved 6 m/s og 8 m/s på 122 dB(A) (kildestøj).

Energistyrelsens potentialemodel anvendes bl.a. til Energistyrelsens årlig Klimastatus og -fremskrivning og Analyseforudsætninger til Energinet.

Det fremgår af klimaloven, at der skal udarbejdes en årlig klimastatus og –fremskrivning. Den årlige klimastatus og –fremskrivning indgår som en del af klimalovens årshjul, som skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030 skal være reduceret med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.

Analyseforudsætningerne udarbejdes til brug for Energinets opgave med at planlægge udviklingen i transmissionsnettet og koncentrerer sig om udviklingen i el- og gasforbrug samt i el- og fjernvarmeproduktionskapaciteter. Nærmere oplysninger om Energistyrelsens potentialemodel findes i "Notat om Landvind-potentialemodellen” (2018). 

Den målrettede screening af udvalgte områder

Nedenunder kan du læse om de forskellige trin i screeningsforløbet for identificering af placering til et tredje testcenter og områder til serie 0-møller.

En bred kreds af Folketingets partier (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance) indgik den 17. juni 2022 og den 1. september 2022 aftaler om en målrettet screening af i alt seks områder i Danmark, som potentielt er egnede til placering af et tredje nationalt testcenter for store vindmøller.

Område A i Tønder Kommune og Esbjerg Kommune
Område B i Esbjerg Kommune
Område C i Varde Kommune
Område D i Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune
Område E i Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune


Aftalen af den 17. juni 2022 findes her.

Testcenterkredsen er enige om, at område A, B og E skal indgå i den målrettede screening for et tredje testcenter og egnede områder til test af serie-0-vindmøller, og at område C og D, der omfatter Forsvarets skyde- og øvelsesterræn, ikke skal. Testcenterkredsen er endvidere enige om, at den målrettede screening skal indbefatte vindmøllebranchens reviderede ønsker om 8 testpladser på op til 450 meters højde i stedet for 6 testpladser på op til 400 meters højde.

Testcenterkredsen er enige om, at den målrettede screening for et tredje testcenter tillige skal omfatte en screening for identificering af områder med plads til færre vindmøller, f.eks. 3-4 møller, således, at testcenterkredsen kan tage stilling til, om de i alt op til 8 testpladser skal etableres i ét eller flere områder.

Bolig- og Planstyrelsen sammen med vindbranchen m.fl. identificeret områder med plads til færre vindmøller, f.eks. 3-4 møller, som potentielt er egnet til placering af et tredje, nationalt testcenter for vindmøller og egnede områder til test af serie-0-vindmøller.

Områder med plads til færre vindmøller Vindbranchen (Green Power Denmark, Vestas og Siemens Gamesa) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har identificeret tre potentielt egnede områder med plads til færre vindmøller, f.eks. 3-4 møller:

  • Område F i Tønder Kommune
  • Område G i Jammerbugt Kommune
  • Område H i Jammerbugt Kommune

Testcenterkredsen er enige om, at område F, G og H skal indgå i den målrettede screening for et tredje testcenter og egnede områder til test af serie-0-vindmøller sammen med områderne A, B og E således, at testcenterkredsen kan tage stilling til, om de i alt op til 8 testpladser skal etableres i ét eller flere områder.

Aftalen af den 1. september 2022 findes her.

Ved gennemførsel af den målrettede screening er bl.a. undersøgt.:

·         Nærmere undersøgelse af placeringsmuligheder inden for områderne for prototypemøller, måle- og lysmarkeringsmaster, servicebygninger mv., herunder med henblik på at begrænse de negative konsekvenser for natur og lodsejere mv. mest muligt.

·         Transportforhold for et evt. testcenter.

·         Mulighed for tilslutning til el-transmissionsnettet eller andre aftagningsmuligheder.

·         Eksisterende naturforhold i og omkring områderne og muligheder for etablering af afværgeforanstaltninger og for fravigelse af EU-regler i forhold til gældende naturbeskyttelse.

·         Forsvarsinteresser, der kan have betydning for placering af et testcenter i området.

·         Håndtering af flysikkerheden, herunder radaranlæg, lysmarkering mv.

·         Beskrivelse af påvirkningen af lokal kulturarv og ind- og udsyn i forhold til omkringliggende kirker.

·         Om områderne har overlap med kulstofrige landbrugsjorder (lavbundsjorder).

·         Kortlægning af lokalpolitiske forhold, herunder kommunens holdning til en mulig testcenterplacering.

·         Foreløbig vurdering de økonomiske konsekvenser forbundet med etablering af et testcenter inden for det identificerede område.

·         Nærmere vurdering om behov for ekspropriation af nærliggende boliger.

Hertil kan komme yderligere faktorer, f.eks. forhold, som de berørte kommuner gør opmærksom på i dialogen om de pågældende arealer.

Den målrettede screening er foretaget af Plan- og Landdistriktsstyrelsen (den daværende Bolig- og Planstyrelsen) i samarbejde med vindbranchen og DTU og med input fra relevante statslige myndigheder og de stedlige kommuner.

Identificering af arealer, som er egnet til opstilling af serie 0-møller uden for de nationale testcentre for store prototypemøller, er gennemført parallelt med gennemførsel af den målrettede screening for et tredje testcenter.

En prototype er den første, ikke-seriefremstillede vindmølle af en ny type vindmølle, mens serie 0-vindmøllen er den første, mindre produktionsserie af en ny vindmølletype. På de nationale testcentre for store vindmøller testes kun prototyper.

De tekniske krav til afprøvning af serie 0-møller er mindre restriktive end for afprøvning af prototypemøller, så det er som udgangspunkt forbundet med færre udfordringer at finde egnede arealer til test af serie 0-møller.

Planlægning for arealer til test af serie 0-møller er som udgangspunkt en kommunal opgave, og oplysningerne om de identificerede områder, der egnede til test af serie 0-møller, vil kunne bruges af kommunerne i forbindelse med fremtidig kommunal planlægning.

Kommuner, der har spørgsmål til den nationale screening for områder til serie 0-møller er velkommen til at rette henvendelse til Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

 

De følgende områder er undersøgt i den målrettede screening i foråret 2023 

Resultatet af den målrettede screening kan ses her

Læs mere om naturbeskyttelse i de seks allerede screenede områder her.

Aftalekredsen blev den 27. juni 2023 præsenteret for resultaterne af den målrettede screening, som viste, at ingen af de screenede seks områder er ideelle.

Nogle lever ikke op til de tekniske krav til vind- og terrænforhold eller medfører behov for nedlæggelse af et stort antal boliger, mens andre berører væsentlige forsvarsinteresser og naturbeskyttelsesforhold.

Det vurderes vanskeligt at finde et areal, som ikke kræver et kompromis ift. ovenstående forhold.

I lyset af de identificerede udfordringer var der på mødet mellem aftalepartierne tilslutning til, at der ikke på nuværende tidspunkt gennemføres en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af et eller flere af de seks områder.

I stedet var der tilslutning til, at Plan- og Landdistriktsstyrelsen på ny gennemgår arealer, der hidtil er fravalgt, fx på grund af behov for ny vejinfrastruktur, landvinding og/eller flere ekspropriationer end oprindeligt tilstræbt.

 

Da der ikke på baggrund af den målrettede screening blev identificeret et egnet areal blev gennemført en gennemgang af arealer, der hidtil er fravalgt, fx på grund af behov for ny vejinfrastruktur, landvinding og/eller flere ekspropriationer end oprindeligt tilstræbt.

På baggrund af den supplerende gennemgang besluttede aftalekredsen den 5. oktober 2023, at yderligere to områder skulle gennemgå en målrettet screening af mulighederne for at placere et tredje testcenter for store vindmøller. Aftalen kan ses her.

Det drejer sig om et område nord for det eksisterende testcenter for store vindmøller ved Østerild i Thisted Kommune og et område ved Borris Skydeterræn, der ligger i kommunerne Ringkøbing-Skjern og Herning. Læs mere om områderne her.

Beslutning om at screene for en udvidelse af Østerild Testcenter med fem vindmøller på op til 450 meter

Den målrettede screening har vist, at alle de screenede seks områder indebærer udfordringer af forskellig karakter. På baggrund af resultaterne er det vurderingen, at der reelt kun er to tilbageværende muligheder for at placere testpladser for vindmøller på op til 450 meter: Et nyt testcenter i et område ved Skærbæk eller en udvidelse af Østerild Testcenter.

Aftalekredsen bag den politiske aftale om gode rammevilkår for test af vindmøller har på et møde den 13. december 2023 besluttet, at der skal igangsættes en supplerende målrettet screening af en potentiel udvidelse af det eksisterende Østerild Testcenter i Thisted Kommune. Den supplerende, målrettede screening skal undersøge muligheden for at udvide testcenteret med tre nye testpladser nord for det eksisterende center og tilpasning af de to nordligste nuværende testpladser med op til 450 m høje vindmøller.

En evt. etablering af et testcenter vil efterfølgende under alle omstændigheder forudsætte en grundig konsekvensvurdering af indvirkningen på miljøet og naturen samt naboer til testcenteret.

Læs Kirkeministeriets pressemeddelelse om beslutningen den 13. december 2023 om en supplerende målrettet screening for fem 450 m høje vindmøller i tilknytning til det eksisterende Østerild Testcenter her.