Nationale vindmølle-testcentre

Nationale vindmølle-testcentre er et vigtigt led i at skabe gode vilkår for forskning, udvikling og demonstration af nye vindmølletyper.

To nationale testcentre for store vindmøller

I dag er der to eksisterende testcentre for store vindmøller i Danmark, henholdsvis Testcenter Østerild i Thisted Kommune, og Testcenter Høvsøre i Lemvig Kommune. Du kan læse mere om de to testcentre under de relevante faner nedenfor.

Testcentrene skal skabe bedre vilkår for forskning og udvikling af de forskellige vindmølletyper og medvirke til:

  • at Danmark bevarer sin førerposition på verdensplan, når det gælder udvikling og produktion af vindmøller.
  • at Danmark på længere sigt kan blive uafhængig af fossile brændsler.

De to testcentre er reguleret i lov om testcentre for store vindmøller ved Høvsøre og Østerild og senere revisioner heraf. Læs mere om lovbekendtgørelse nr. 1069 af 21. august 2018 på Retsinformation her:

Bekendtgørelse af lov om testcentre for store vindmøller ved Høvsøre og Østerild

Gennem de senere år er der indgået en række politiske aftaler i relation til udviklingen af testcentrene bl.a. på baggrund af større analyse- og screeningsarbejder.

Du kan læse mere om bl.a. den brede politiske aftale i 2021 om gode rammevilkår for forsøgsmøller under fanen Aftaler og analyser.

Du kan under fanen Mulige placeringer til testpladser læse mere om den seneste nationale screening for mulige placeringer af testpladser til store prototypevindmøller (et tredje testcenter) og testpladser for serie-O-vindmøller. 

Du kan under fanen Testcenter Østerild læse mere om de aktuelle undersøgelser af en mulig udvidelse og tilpasning af testcenteret.

Læs mere

Testcenter Høvsøre

Læs mere

Testcenter Østerild

Spørgsmål og svar om testmøller

Her kan du læse om og få svar på de oftest stillede spørgsmål om testmøller

Planlægning af testpladser er en del af regeringens samlede indsats for at skabe bedre betingelser for test af vindenergi i Danmark.

Målet er at sikre det danske forspring på vindmølleteknologi og fastholde danske arbejdspladser inden for udvikling og produktion af vindmøller både for vindmøllevirksomheder og for rækken af underleverandører.

Vindmølleindustrien, som er en vigtig del af fødekæden i den grønne omstilling og bidrager til vækst og beskæftigelse i hele Danmark.

I 2019 havde vindmølleindustrien således omkring 33.000 fuldtidsbeskæftigede i Danmark.

Adgang til tidssvarende testfaciliteter tæt på producenternes udviklingsafdelinger i Danmark betragtes som en væsentlig forudsætning for at øge branchens internationale konkurrencekraft. Det har stor betydning for fastholdelse af investeringer og arbejdspladser i vindmølleindustrien i Danmark.

Vindmøllebranchen har klart tilkendegivet, at de nuværende testforhold ikke modsvarer branchens behov.

Derfor gennemførte Energistyrelsen i 2021 en analyse af rammevilkårene for forsøg og demonstration af vindmøller i Danmark.

Analysen har kortlagt vindmøllebranchens nuværende og kommende testbehov, identificeret barrierer og anbefalet løsninger. Det fremgår af analysen, at testbehovet ikke modsvares af et tilstrækkeligt udbud af testfaciliteter, idet der i dag ikke kan testes vindmøller af den højde og størrelse, der i stigende grad er behov for. Analysen er udarbejdet på baggrund af dialog med vindbranchen.

Branchen vurderer, at der inden for en overskuelig fremtid er behov for samlet set 20 testpladser til test af prototype-vindmøller i Danmark.

Et bredt flertal af Folketingets partier var på den baggrund enige om at igangsætte arbejdet med en tilpasning af Høvsøre Testcenter til testning af færre, men højere prototypevindmøller og at igangsætte en landsdækkende screening for et tredje testcenter og egnede områder til test af serie-0-vindmøller for at imødekomme branchens behov for testpladser.

Læs mere under Aftaler og analyser.

 

Der er forskel på, hvor stor vindhastigheden skal være, alt efter hvad man ønsker at teste. I testningen af prototypemøller ønsker man at afprøve den enkelte mølle under hårde betingelser.

Testpladser til prototypemøller skal derfor have højere vindhastighed (min. 8 m/s i 100 meters højde) end testpladser til serie 0-møller.

I testningen af serie 0-møllerne spiller andre faktorer såsom funktionalitet og drift en vigtig rolle, og kravene til vindhastighed er lidt lavere (min. 7,5 m/s i 100 meters højde).

På dette vindkort kan man se, hvor i landet de forskellige testmøller bedst kan placeres i forhold til den vindhastighed, der kræves:

En placering på land er nødvendig for at sikre de rette vindforhold, ligesom der skal være let adgang til udskiftning af mølledele og andet udstyr. Læs mere nedenfor.

Mange af de vindmølletyper, der testes på de nationale testcentre, skal i den sidste ende placeres på havet.

Men det er vigtigt, at nye møller løbende kan udvikles, testes og tilpasses på land, hvor det er enkelt og let at få adgang til prototypemøllerne, fordi der løbende skal testes forskellige dele og mølletyper, der skal måles på og tilses af teknikere mv.

Desuden er havet ikke velegnet til at teste store prototypevindmøller, da der er mindre turbulens på havet, og man således ikke kan teste og måle de maksimale belastninger på møllerne under veldefinerede vindforhold, som de i ekstreme situationer vil blive udsat for gennem møllens levetid.

Både land- og havvindmøller kræver i mange lande et typecertifikat, som bygger på målinger i henhold til IEC’s målestandarder. Disse målestandarder er kun gældende, hvis de foretages på vindmøller under veldefinerede vindforhold, som er meget svære at opnå i en havvindmøllepark. I praksis er det derfor umuligt at bruge målinger på havet til eftervisning af vindmøllernes sikkerhed, holdbarhed og ydeevne i henhold til internationale standarder.

Det vil således ifølge DTU Vindenergi og vindbranchen være særdeles uhensigtsmæssigt, omkostningsfuldt og i praksis umuligt at teste nye prototypevindmøller på havet.