Den politiske aftale om Gode rammevilkår for test af prototype- og serie 0- vindmøller af 15. december 2021 og de tre besluttede tiltag er indgået på baggrund af en omfattende analyse af rammevilkårene for forsøg og demonstration af vindmøller i Danmark.
Analysen er udarbejdet af Energistyrelsen og har kortlagt vindmøllebranchens nuværende og kommende testbehov, identificeret barrierer og anbefalet løsninger. Det fremgår af analysen, at testbehovet ikke modsvares af et tilstrækkeligt udbud af testfaciliteter, idet der i dag ikke kan testes vindmøller af den højde og størrelse, der i stigende grad er behov for.
Analysen er udarbejdet på baggrund af dialog med vindbranchen. Du kan læse analysen her.
De to eksisterende nationale testcentre Høvsøre og Østerild blev udvidet i 2018, så der i 2021 i alt var 16 pladser med højdegrænser på hhv. 200 m og 330 meter.
Den danske vindmøllebranche pegede på, at der inden for en overskuelig fremtid ville være behov for samlet set 20 testpladser til test af prototyper på testcentre, som for en del af pladsernes vedkommende skal kunne rumme møller op til minimum 400 meters højde.
Energistyrelsen vurderede i analysen, at det øgede testbehov er velbegrundet ift. vindmøllebranchens behov, og at tiltag, der imødekommer disse ønsker, kan bidrage til at fastholde Danmarks førerposition inden for vind og eksport af energiteknologi såvel som arbejdspladser i landkommuner.
Netop hastigheden i udviklingen i størrelse, og dermed højderne af de kommende vindmøller, var et centralt argument fra branchen om, at der er behov for yderligere pladser, der kan rumme endnu højere vindmøller. Nedenfor gengives Det Internationale Energiagenturs (IEA) prognose for udviklingen i de største kommercielt tilgængelige vindmøller på markedet fra 2019.
Analysen pegede derfor på de tre besluttede tiltag, som du kan læse mere om nedenfor.