Aftaler og analyser

Nationale vindmølle-testcentre er et vigtigt led i at skabe gode vilkår for forskning, udvikling og demonstration af nye vindmølletyper, og der er de seneste år indgået en række tværgående politiske aftaler i relation til udviklingen af testcentrene bl.a. på baggrund af større analyse- og screeningsarbejder.

Aftale om gode rammevilkår for forsøgsmøller 2021  

Regeringen (Socialdemokratiet) indgik sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance d. 15. december 2021 aftale om at styrke rammevilkårene for test af vindmøller i Danmark. Læs mere i den politiske aftale.

Aftalekredsen var enige om tre tiltag, der skal sikre gode rammevilkår for den danske vindbranche. Det drejer sig om:
 

  • At igangsætte arbejdet med en tilpasning af Høvsøre Testcenter for at muliggøre afprøvning af højere prototypemøller.
     
  • En national screening for et tredje center til test af store prototypemøller og egnede områder til test af såkaldte serie-0-møller uden for de nationale testcentre.
     
  • Et servicetjek af udlejnings- og tildelingsvilkår ved de nationale testcentre for store vindmøller ved Høvsøre og Østerild med henblik på en optimering af adgang til testpladser, priser, fleksibilitet mv.
     

Du kan nedenfor læse mere om analysen, der ligger til grund for aftalen, og om de tre tiltag og de videre delaftaler der indgået, som udmønter delelementer vedr. de tre tiltag.

Den politiske aftale om Gode rammevilkår for test af prototype- og serie 0- vindmøller af 15. december 2021 og de tre besluttede tiltag er indgået på baggrund af en omfattende analyse af rammevilkårene for forsøg og demonstration af vindmøller i Danmark.

Analysen er udarbejdet af Energistyrelsen og har kortlagt vindmøllebranchens nuværende og kommende testbehov, identificeret barrierer og anbefalet løsninger. Det fremgår af analysen, at testbehovet ikke modsvares af et tilstrækkeligt udbud af testfaciliteter, idet der i dag ikke kan testes vindmøller af den højde og størrelse, der i stigende grad er behov for.

Analysen er udarbejdet på baggrund af dialog med vindbranchen. Du kan læse analysen her.

De to eksisterende nationale testcentre Høvsøre og Østerild blev udvidet i 2018, så der i 2021 i alt var 16 pladser med højdegrænser på hhv. 200 m og 330 meter.

Den danske vindmøllebranche pegede på, at der inden for en overskuelig fremtid ville være behov for samlet set 20 testpladser til test af prototyper på testcentre, som for en del af pladsernes vedkommende skal kunne rumme møller op til minimum 400 meters højde.

Energistyrelsen vurderede i analysen, at det øgede testbehov er velbegrundet ift. vindmøllebranchens behov, og at tiltag, der imødekommer disse ønsker, kan bidrage til at fastholde Danmarks førerposition inden for vind og eksport af energiteknologi såvel som arbejdspladser i landkommuner.

Netop hastigheden i udviklingen i størrelse, og dermed højderne af de kommende vindmøller, var et centralt argument fra branchen om, at der er behov for yderligere pladser, der kan rumme endnu højere vindmøller. Nedenfor gengives Det Internationale Energiagenturs (IEA) prognose for udviklingen i de største kommercielt tilgængelige vindmøller på markedet fra 2019.


Analysen pegede derfor på de tre besluttede tiltag, som du kan læse mere om nedenfor.

I den politiske aftale af 15. december 2021 om at sikre gode rammevilkår for test af prototypevindmøller er det aftalt at der gennemføres miljø- og habitatkonsekvensvurdering med henblik på at tilpasse Høvsøre Testcenter, hvor der sigtes mod at nedlægge to af i alt syv standpladser for at skabe større afstand mellem de resterende pladser for at muliggøre, at der kan testes prototypemøller på op til 275 meters højde på de tilbageværende fem pladser.

Der er efterfølgende gennemført miljø- og habitatkonsekvensvurdering, truffet politisk beslutning og etableret lovgrundlag for gennemføre tilpasningen til færre, men højere møller i 2024. Du kan læse mere om forløbet under Baggrund og lovgrundlag for Testcenter Høvsøre.

 

I den politiske aftale af 15. december 2021 om at sikre gode rammevilkår for test af prototypevindmøller er det aftalt at gennemføre en landsdækkende screening, der har til formål at undersøge, om der kan identificeres egnede arealer til placering af i) et tredje, nationalt testcenter for prototypevindmøller med op til i alt 6 standpladser til test af vindmøller op til 400 meter og ii) testpladser for serie-0-vindmøller uden for testcentrene.

Som udløber af aftalen om at gennemføre screeningen og resultaterne af det efterfølgende screeningsarbejde er indgået en række politiske aftaler, herunder aftale om en mulig udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter.

Du kan læse mere om hele screeningsforløbet og resultaterne heraf her.

Du læse mere om analysen af, hvorfor der er behov for flere testfaciliteter ovenfor.

Du kan læse mere om aftale om den mulige udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter til vindmøller på op til 450 meter og den politiske aftale af 1. februar 2024 her.

Som en del af den politiske aftale om Gode rammevilkår for test af prototype- og serie 0- vindmøller af 15. december 2021 er gennemført et servicetjek af udlejnings- og tildelingsvilkår for testcentrene for at undersøge, om det er muligt at forbedre branchens vilkår for fx adgang, priser og fleksibilitet under hensyn til gældende EU- og danske konkurrenceregler samt reglerne i testcenterloven.

I aftalen om Udmøntning af delelementer i aftale om Gode rammevilkår for forsøgsmøller af 15. december 2021 af 17. juni 2022 tager den politiske aftalekreds resultatet af servicetjekket til efterretning, og noterer sig, at vindbranchen har oplyst, at den vurderer resultatet af servicetjekket fyldestgørende og retvisende. Se aftalen her.

Vindbranchen har udtrykt opbakning til opfølgningen på servicetjekket, der bl.a. indebærer størst mulig transparens for testcentrenes ejerkreds om testcentrenes økonomi og øget sikkerhed i håndtering af oplysninger om forskningsprojekter.

Med den politiske aftale om Udmøntning af delelement i aftale om Gode rammevilkår for forsøgsmøller af 15. december 2021 – tilpasning af Høvsøre Testcenter blev det besluttet at indføre en testcenterbonusordning, hvor boliger inden for 4,5 gange møllehøjden modtager en årlig skattefri bonus. Bonusordningen skal gælde for begge de nationale testcentre for store vindmøller ved henholdsvis Høvsøre og Østerild. Du se bekendtgørelse om testcenterbonus her.

Med aftale om Igangsættelse af miljø- og habitatkonsekvensvurdering af en udvidelse og tilpasning af Østerild Testcenter til vindmøller på op til 450 meter af 1. februar 2024 er der politisk enighed om, at naboer til testvindmøller på over 400 meter derudover opnår en yderligere tillægsbonus på 100 pct. i tillæg til den gældende testcenterbonus, såfremt projektet realiseres. Du kan læse mere om aftalen her.