Baggrund og lovgrundlag for Testcenter Østerild

På denne side kan du læse mere om etableringen af Testcenter Østerild og de udviklinger af testcenteret, der er besluttet siden etableringen.

Baggrundsmateriale for etablering af Testcenter Østerild 2009-2012

Testcenter Østerild blev etableret som led i en politisk aftale mellem den daværende VK-regering, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti. Det blev indviet af miljøministeren i oktober 2012.

Grundlaget for etableringen var lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild. Du kan læse den oprindelige lov fra 2010 her. Du kan se de fulde lovbemærkninger til det oprindelige lovforslag fra 2010 her.

Af nedenstående oversigt kan du finde baggrundsmateriale for etablering af testcenter Østerild i perioden 2009-2012.

Herunder kan du læse mere om etableringen af Testcenter Østerild og de udviklinger af testcenteret, der er besluttet siden etableringen.
 

Forskere fra DCE - Nationalt Center For Miljø og Energi har fulgt naturens udvikling omkring testcenteret i forbindelse med etableringen. Overvågningen skal først og fremmest sikre, at man kan følge med i, hvordan dyrelivet i området reagerer på de store møller. Samtidig skal overvågningen bidrage med vigtig viden om, hvordan vindmøller generelt påvirker naturen omkring sig. Denne viden skal være med til at kunne lave endnu bedre miljøvurderinger af vindmøller i fremtiden.

De skovområder, som Naturstyrelsen omdanner til nye og åbne naturområder, bliver også overvåget for at se, hvordan naturen udvikler sig. Dermed bidrager centeret ikke blot som testcenter for selve møllerne, men er også med til at give os bedre viden om naturen omkring møllerne.

Udgangspunktet for overvågningen er to basisrapporter, der viser, hvordan naturen så ud før testcenteret blev opført.

Evalueringer af naturens tilstand efter testcenterets opførelse:

Naturstyrelsen under Miljøministeriet screenede hele landet for at finde mulige arealer, statslige såvel som private. Følgende kriterier skulle være opfyldt, for at et areal kunne betragtes som egnet:

  • Middelvindhastigheden skal være mindst 8 meter i sekundet i 100 meters højde.

  • Området skal ligge uden for EU-fuglebeskyttelsesområder.

  • Afstanden til beboelse skal være mindst 1000 meter.

  • Arealet skal være mindst 346 ha (krav fra Risø DTU og Vindmølleindustrien).

14 arealer i Danmark opfyldte disse kriterier. De 14 arealer blev derefter konkret vurderet af Naturstyrelsen i samarbejde med Risø DTU og Vindmølleindustrien. Ud over de 14 arealer blev også arealer ved Nørhede, Filsø og Kallesmærsk Hede vurderet, fordi de specifikt blev foreslået af Vindmølleindustrien. Disse arealer var ikke kommet frem ved første screening, fordi de ligger i fuglebeskyttelsesområder.

Nogle arealer kunne umiddelbart afvises ud fra de to forhold, andre blev besigtiget af Naturstyrelsen, Risø DTU og Vindmølleindustrien. Det gjaldt: Østerild Klitplantage, Hjardemål Klitplantage, Husby Klitplantage, Blåbjerg og Kærgården Klitplantage, samt området ved Nørhede, Filsø og Kallesmærsk Hede. Efter besigtigelsen var der enighed om, at kun to områder kunne komme i betragtning: Kallesmærsk Hede og Østerild Klitplantage.

Kallesmærsk Hede er et øvelsesområde for Forsvaret, som afviste muligheden for at afgive det på daværende tidspunkt. Tilbage var Østerild Klitplantage, der udmærkede sig ved størrelsen - samt at der kun var behov for at ekspropriere nogle få boliger. Derfor pegede Miljøministeriet på Østerild Klitplantage som det bedst egnede sted til et nationalt testcenter for vindmøller.

Den 15. marts 2017 indgik den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti aftale om etablering af yderligere testpladser til prototypevindmøller ved Østerild og Høvsøre. Du kan læse aftalen her.

Folketinget vedtog den 29. maj 2018 lov om ændring af lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild (lovbekendtgørelse nr. 1069 af 21. august 2018). Hermed blev reguleringen for Testcenter Høvsøre og Testcenter Østerild en del af samme lov, så de to testcentre i dag er reguleret i lov om testcentre for store vindmøller ved Høvsøre og Østerild (testcenterloven).

Lovændringen omfattede en udvidelse af Testcenter Østerild med to standpladser og en øgning af møllehøjden fra 250 meter til 330 meter på syv af stanpladserne. Som grundlag for lovændringen blev udarbejdet en miljøkonsekvensrapport med tilhørende bilag, der belyste de miljømæssige konsekvenser ved den foreslåede udvidelse af testcenteret ved Østerild.

Aftalepartierne (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance) besluttede den 1. februar 2024, at der skulle igangsættes en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af en mulig tilpasning og udvidelse af det eksisterende Østerild Testcenter i Thisted Kommune til vindmøller på op til 450 meter. Vurderingen skal inkludere muligheden for test af integration af vindmølle- og PtX-teknologi.

Aftalen af 1. februar 2025 kan læses her.

Miljø- og habitatkonsekvensvurderingen skal afdække de konsekvenser, som en udvidelse og tilpasning vil medføre for miljø, natur, landskab og lokalbefolkning m.v. og forventes at vare til medio 2026.

Du kan læse mere om den aktuelle undersøgelse af en mulig tilpasning og udvidelse af det eksisterende Østerild Testcenter i Thisted Kommune på denne side.

Aftalepartiernes beslutning kommer efter de indledende og efterfølgende målrettede screeninger af mulige testpladser. Du kan læse om dette på denne side.

 

Spørgsmål og svar om status for rejst erstatningsskov i Thy (februar 2024)

I den politiske aftale, som blev indgået i forbindelse med aftalen om Østerild Testcenter i 2010, fremgår det, at der skulle rejses 100 ha bynær statslig skov i Thy. I forbindelse med udvidelsen i 2017 var aftalen, at 73 ha erstatningsskov skulle etableres på statens egne arealer lokalt i Thy. I alt var der aftalt, at der skal etableres 173 ha erstatningsskov I Thy.

Naturstyrelsen, som administrerer aftalen, har oplyst, at aftalen om erstatningsskov etablering lokalt i Thy er opfyldt, idet der er etableret i alt ca. 183 ha skov i Thy.

Her ses et kort over erstatningsskov, som er rejs i Thy.

Den samlede ramme for, hvor mange ha skov, som kan ryddes er 450 ha, med mulighed for yderligere 100 ha, hvis der er behov herfor for at sikre de internationale standarder for målinger. Der er p.t. fældet i alt ca. 440 ha skov i forbindelse med etablering og udvidelsen af Østerild Testcenter. De seneste fældninger er foretaget i 2021/2022. I alt vil der i forhold til de ryddede arealer skulle etableres ca. 645 ha erstatningsskov, jf. de politiske aftaler, og erstatningsskoven kan placeres i hele Danmark.

Der er p.t. etableret ca. 460 ha erstatningsskov ifm. Testecenter Østerild. Der udestår etablering af i alt ca. 185 ha.

Det er i de politisk aftaler tilkendegivet, hvordan erstatningsskoven ønskes rejst. Den resterende erstatningsskov skal derfor (som udgangspunkt) rejses inden for følgende kategorier:

  1. 35 ha bynær, offentlig skov målerettet beskyttelse af drikkevandet i samarbejde med kommunale vandværker.
  2. 14 hektar skovrejsning på statslige arealer i størst muligt omfang i områder med særlige drikkevandsinteresser.
  3. 136 ha privat skovrejsning.

Naturstyrelsen og Plan- og Landdistriktsstyrelsen er ved at afklare, hvilke muligheder der er for etablering af den resterende erstatningsskov i Danmark.